10+1 způsobů, jak být více produktivní – I

Stopky, Řízení Času, Čas, Osobní, Zaměstnanci, VýkonPo delší odmlce jsme opět zpět, a to ne s jedním článkem, ale rovnou celou sérií! Pokud již jste uživatelem primaERP, je pro Vás nepochybně důležité být produktivní a mít přehled o svém času a  pokud primaERP zatím nepoužíváte, doufáme, že Vás seriál inspiruje a potkáme se v naší aplikaci.
Série 10+1 způsobů, jak být více produktivní bude rozdělena do 3 článků, které budeme zveřejňovat v průběhu celého týdne. Každý článek bude zaměřen na jinou oblast technik a věříme, že si v nich každý najde ty své.
Dnešní první část bude shrnovat technické nástroje, které Vám pomohou jak s organizací času, tak se zvyšováním produktivity u konkrétních úkolů.
Ve středečním článku se pak podíváme na techniky, ke kterým programy ani aplikace nepotřebujete, ale vyžadují určitou dávku pevné vůle. Za tu pak budete odměněni splněnými úkoly a větším přehledem nad svým časem.
A v pátek se v poslední části budeme věnovat „biologickým“ aspektům produktivity. Dozvíte se, jak je důležitý spánek a proč kombinovat odpočinek s kávou.
Doufáme, že se Vám články budou líbit a těšíme se na Vaše reakce, nápady a zkušenosti.
A teď už se bez dalších odkladů vrhněme na první dávku tipů!

 

Spolehněte se na techniku

Ať už máme k počítačům, mobilům a všemu s nimi spojenému jakýkoliv přístup, je nesporné, že nám technika už léta usnadňuje život. Tak proč ji nevyužít i při organizaci svého dne!

1)      Time tracking

Hned na začátek zmiňme hlavního pomocníka produktivity. PrimaErp a time tracking k sobě neodmyslitelně patří, k čemu Vám ale ještě může být kromě přehledu práce, docházky a účtování zákazníkům?
Dám Vám hned dvě užití. První se bude hodit především v začátcích uspořádávání Vašeho času. Pokud si chcete vytvořit plán dne, kde Vám bude protékat rukama co nejméně času, začněte tím, že si po dobu jednoho nebo dvou týdnů budete zaznamenávat vše, co děláte. A to třeba do kalendáře primaERP. V tomto období se nesnažte dělat cokoliv výrazně jinak než jindy, ať máte co nejvěrnější obraz situace (proto by také bylo dobré zaznamenávat i činnosti ve volném čase) a po shromáždění dostatečného množství informací se na záznamy podívejte a začněte si poznamenávat, kde je prostor pro zlepšení.
Podívejte se na své záznamy a svůj plán na další týden si upravte podle toho, co víte, že by šlo zlepšit. Základem úspěchu je, si opět vše značit a plán následujícího týdne opět tvořit s drobnými úpravami.
Krok po kroku se tak dopracujete k týdennímu plánu, se kterým budete stíhat mnohem více. Hlavní je s time trackingem nepolevovat, ať vždy máte přehled.

2)      Technika Pomodoro

Neboli rajčatová technika. Říká se jí tak podle kuchyňské minutky ve tvaru rajčete, kterou při použití metody můžete použít. Stejně dobře jako minutka postačí webové časovače nebo jen Váš mobil. Celý postup je velmi jednoduchý. Na Vámi zvoleném časovači nastavíte odpočítávání 25 minut a pustíte se do práce. Po oněch 25 minutách si nastavíte 5-minutovou přestávku, během které si můžete zkontrolovat telefon, dojít si pro něco k jídlu nebo jednoduše odpočívat a poté se opět pustit do 25-minutového intervalu věnovanému práci. Po 4 těchto segmentech jste si vysloužili 15-20 minut dlouhou pauzu.
Tímto způsobem je jednodušší zůstat soustředěný na práci, než když pracujete nárazově několik hodin v kuse a jste stále něčím rozptylováni. S metodou Pomodoro zůstanete čerství a stihnete toho víc.

3)      Blokátory stránek

Dnešní prohlížeče mají možnost nainstalování nejrůznějších aplikací, které Vám mohou ulehčit brouzdání internetem. Jsou ale i takové, které Vám toto znesnadní. A právě o těchto teď bude řeč. Určitě jste si všimli, že při práci na počítači je velkým lákadlem jenom rychle zkontrolovat Facebook, podívat se, co je nového ve světě, zjistit, jaké bude počasí nebo se podívat, kdo vydal nové video na YouTube. Pokud se těmto pokušením také často poddáváte, je blokátor přesně pro Vás. Rychlým nastavením si určíte, které stránky jsou Vaším kryptonitem a jaké maximální množství času byste na stránkách chtěli strávit a blokátor už Vás ohlídá. Pokud jste si nastavili, že 10 minut denně na Facebooku stačí, aplikace Vás nejprve upozorní, že už se blížíte k limitu a pak Vás nemilosrdně vyhodí se slovy, že máte jít pracovat. Zpátky na stránku můžete pak až další den.
Nevýhodou zde může být, že blokátor funguje jen na daném zařízení a v daném prohlížeči, pro ostatní (např. Váš telefon, tablet) je nutné vše nastavit zvlášť.

Tak to jsou první 3 z našich tipů, které vám tento týden představíme. A co vy? Jste zastánci aplikací nebo si svůj kalendář raději udržujete v papírové podobě a na přechod k primaERP se teprve chystáte? Podělte se v komentářích!



Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Uvítejte primaTime, rozlučte se s primaERPem 🙌

8 chyb, které způsobují, že nemáme dost času

Jak vést efektivně tým na home office - Lifestyle s primaTime