Jak vést efektivně tým na home office - Lifestyle s primaTime

Už přes rok pracujeme z domu a myslíme si, že je taky čas na to se podívat na téma vedení týmu. A nejen tak ledajakého týmu, ale právě toho, co pracuje na dálku a vídat se můžete jen virtuálně. Čtěte dál a dozvíte se, jak takový virtuální tým můžete úspěšně vést, ač se to zdá jako nemožný úkol.


Plánujte

Tým se na dálku koordinuje hůř, tudíž není to jen o tom, že přizpůsobíte své podřízené, ale taky sami sebe.

Ujasněte si, na čem se má pracovat a na čem ne. Stanovte si krátkodobé cíle nejlépe v rozmezí pár týdnů. Nejen pro vás, ale i pro váš tým to bude motivace pro další týdny.

Naplánujte si se svým týmem, kdo bude v jakou dobu k dispozici a kdy je můžete kontaktovat. Home office nabízí jedinečnou možnost organizovat si čas podle sebe a podle toho, jak jsou členové týmu produktivní.

Komunikujte se svými podřízenými

Druhým velmi důležitým bodem je komunikace, která se nově přesunula z normálních rozhovorů do online konverzace typu e-maily, zprávy nebo videohovory. Každý týden byste se jich měli ptát, co všechno se stihlo, na čem se pracuje a jestli někdo nepotřebuje s něčím pomoct. Váš tým tak bude vědět, že jste na dosah a mohou s vámi konzultovat.

Socializujte svůj tým online

S home officem odpadá možnost socializace v kanceláři. Podle Zdeňka Fibicha si tuto možnost vynahrazujeme tím, že hledáme sociální vazby doma, mezi členy nejbližší rodiny, které najednou vídáme neustále. Proto doporučujeme posedět si online s kafem a celým týmem, popovídat si, postěžovat si, uvolnit atmosféru. Díky tomu můžete udržet sociální vazby i na dálku. Pokud nastane návrat týmu do kanceláře, nebude to pro ně najednou takový šok.

Nastavte jasná očekávání

Jedním z problému práce na dálku je, že lidé nemohou přestat pracovat. Takové chování může vést k neustálým přesčasům, ke zhoršení produktivity, a stejně tak zhoršení mezilidských vztahů A to samé platí pro vás jako manažera. Je tedy na vás nastavit hranice a pokyny, kterých se budou vaši zaměstnanci řídit. Určete čas, ve kterém budete dostupní ke komunikaci, nastavte určitý příděl práce, který vašeho zaměstnance nebude zatěžovat a nutit ho pracovat přesčas.

Využijte software na sledování času

Další možností je využití softwaru pro sledování času. S tímhle kouzelným softwarem můžete v jednom okně vidět na kterých úkolech se pracovalo, pracuje nebo bude pracovat. To nabízí i náš vlastní primaTime software. Díky němu můžete sledovat aktivitu svých zaměstnanců, uvidíte, ve které dny a hodiny jsou nejproduktivnější a díky detailním reportům můžete vidět, na které zakázce se čas ušetřil nebo naopak přestřelil.

Máte nějaké své osvědčené triky? Nasbírali jste za poslední rok práce z domu zkušenosti s prací v týmu? Napište nám je společně s dojmy do komentáře a uvidíme se u dalšího článku.

Váš tým primaTime 🕓

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Uvítejte primaTime, rozlučte se s primaERPem 🙌

primaTime novinky 1.6.1.3 a 1.6.1.4