Účtujete podle hodinové sazby, nebo fixní ceny? Ve finále na tom nezáleží!


Z čeho se skládá cena jakékoli práce? Měla by zahrnovat veškeré náklady – na materiál a čas, samozřejmě včetně vašeho zisku. Podívejme se nyní na projekty, u kterých je hlavním nákladem čas a výdaje na materiál představují jen nepatrnou část. Jak bychom měli stanovit cenu za takový projekt? Jsou dva způsoby, jak to můžeme udělat. V tomto článku chci ale ukázat, že jde ve skutečnosti jen o dva pohledy na stejnou věc.


 Účtování pomocí hodinové sazby


Jednoduché. Pracujete pro klienta a za každou odpracovanou hodinu dostanete 100 dolarů . Čím déle (nebo více?) pracujete, tím více vám klient zaplatí. Pro vás je to výhodné, hodinová sazba pokryje veškeré vaše výdaje – víc hodin, víc peněz. Nicméně klienti z této možnosti úplně nadšení nebývají, protože obvykle rádi dopředu znají cenu za celý projekt. Nejlepší způsob, jak si s tím poradit, je dobře sepsaná smlouva, reálné odhady a především – vzájemná důvěra.

Účtování pomocí fixní ceny


Tato varianta je dokonce ještě jednodušší. Váš klient potřebuje, abyste pro něj vykonal určitou práci, a dohodli jste se na částce 1000 dolarů. Až dokončíte úkol, dostanete peníze. Zákazník je spokojený, ale co vy? I když se vám cena může na první pohled zamlouvat, měli byste mít neustále na paměti, že se mohou objevit nečekané komplikace a klient po vás bude chtít nekonečné množství úprav. Pak najednou zjistíte, že tato částka pro vás v přepočtu na hodinovou sazbu už zdaleka není tak výhodná. Řešení? Dobře sepsaná smlouva, reálné odhady a především – důvěra.

Už jste to někde slyšeli? Samozřejmě. Dobré vztahy a komunikace s vašimi zákazníky jsou v byznyse vždy zárukou toho, že všechno bude fungovat tak, jak má No a smlouva je pojistkou pro případy, kdy to tak náhodou není.. A jak jsme na tom s odhady?

Podívejme se na obrázek.
  • Pokud práce na projektu opravdu trvala 10 hodin, na zvoleném způsobu účtování vůbec nezáleží. Nakonec vyděláte svých 1000 dolarů.
  • Pokud účtujete podle hodinové sazby a práce vám zabere méně než 10 hodin, váš zákazník ušetří peníze. V případě překročení časového odhadu to zákazníka samozřejmě nepotěší, ale vy vyděláte víc. 
  • S fixní cenou se to má tak, že pokud na projektu pracujete kratší dobu, než byl původní odhad, těžíte z toho vy, pokud je tomu naopak, ve výhodě je váš zákazník. 

Vše se točí kolem stěžejní otázky. „Kolik to zabere času?“. V prvním případě se klient ptá, kolik bude stát celý projekt. A v tom druhém vy, abyste zjistili, kolik si skutečně vyděláte. Ale otázka je stále jen jedna. Pokud se vám podaří udělat správný odhad, hodinová a fixní sazba splynou v jednu a vy budete moci účtovat ceny, které vyhovují vám i vašim zákazníkům.

A jak se dopracovat k správnému odhadu?


Na začátku je to velmi těžké. Pro vaše první projekty nezbývá než cenu vyloženě odhadnout – rozdělit projekt na dílčí úkoly, zvážit náklady a přidat k tomu potřebný čas. Až to budete mít, všechno vynásobte dvěma (a to ještě bude pravděpodobně málo). Potom přijde na řadu ta nudná část – zaznamenávání času, který strávíte na projektu. Veškerý čas. Schůzky, vyřizování, analýzy... Nakonec získáte celkový čas, který jste věnovali projektu, a budete jim moct vydělit celkovou částku za projekt. Takovým způsobem se dopracujete ke své hodinové sazbě. Porovnáváním pak můžete odhadovat částku pro příště a opakovat to tak často, dokud se ve stanovování cen nestanete expertem. :-)

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Uvítejte primaTime, rozlučte se s primaERPem 🙌

Jak vést efektivně tým na home office - Lifestyle s primaTime

primaTime novinky 1.6.1.3 a 1.6.1.4