10 zásad při určování ceny pro (nejen) začínající podnikatele

Zaujal Vás název článku? Tak to jste pravděpodobně už někdy přemýšleli, jak byste měli oceňovat své produkty či služby. Možná jste s rozhodnutím dlouho váhali, možná jste se při vyslovení konkrétní částky cítili trapně a ihned si promítali v hlavě, jestli to náhodou nebylo hodně nebo příliš málo. Není divu. Stanovení té správné ceny za služby je jedna z největších výzev, s jakými se potýkají začínající podnikatele.

Je jasné, že pro oceňování neexistuje žádný univerzální návod. Každý člověk i podnikání jsou jedineční, jedinečná je i služba, kterou poskytuje, a stejně jedinečná by měla být i cena, za jakou je podnikatel ochoten svoje know-how prodat. Existují však určité univerzální zásady, které jsme pro vás shrnuli do 10 bodů.
  1. Stanovujte cenu podle kvality svých služeb, nikoli podle kvantity vykonané práce. Zkuste se zaměřit na kvalitně odvedenou práci, která je pro klienta přínosem, přinese mu nějaký užitek, zisk či úsporu, a za kterou si tudíž můžete účtovat více peněz. Snaha vykonávat velký objem práce za nízké ceny je nejčastější chybou začínajících podnikatelů.

  2. Částka za vaše služby musí zahrnovat všechny náklady včetně zisku. Tato poučka může vyznít banálně, ale spousta začínajících podnikatelů nikdy předtím nepracovala „na vlastní triko“ a nepřemýšlela o čistém zisku. Ujistěte se také, že si necháváte rezervu na nečekané výdaje.

  3. Pravidelně aktualizujte svůj ceník. Účtujete si za svoje služby stejnou částku jako loni? Buďte na pozoru. Čím déle nebudete hýbat se svými cenami, tím větší je riziko, že zaspíte dobu. Navíc jste nyní o rok zkušenější, tak proč to nedat najevo i svým zákazníkům?

  4. Neurčujte pevnou cenu, pokud nebudete znát přesný rozsah zakázky. Pro stanovení adekvátní částky je nezbytné znát časovou náročnost projektu, vícepráce jsou běžným rysem většiny projektů, naučte se s nimi počítat - nejlépe už ve smlouvě.

  5. Pracujte za peníze. Začínající podnikatelé často dostávají nabídky od svých potenciálních zákazníků založené na barterové spolupráci. Pro někoho může být lákavé získat za svoje služby reklamu v médiích nebo jiné výhody. Mějte však na paměti, že účty za elektřinu nebo nájem budete platit vždy jen svými penězi.

  6. Mějte přehled o cenách konkurence. Vaše cena se zdaleka nemusí řídit podle cen vašich konkurentů. Informace však mají cenu zlata a často vám mohou poskytnout cenné podněty.

  7. Pokud plánujete nabízet cenové balíčky, důkladně si promyslete podmínky. Cenové balíčky mohou zaujmout potenciální zákazníky, kteří ještě váhají s výběrem dodavatele. Cenové balíčky však musí být výhodné především pro vás, přistupujte proto k jejich tvorbě zodpovědně a myslete i na důsledky.

  8. Sjednejte si ve smlouvě sankce za pozdní platby. Všechny seriózní firmy při uzavírání smluv počítají i se sankcemi v případě pozdních plateb. Ať už pracujete sám na sebe, nebo zaměstnáváte lidi, myslete na to, že jste za vaše podnikání zodpovědní a potřebujete vykompenzovat riziko problémů, které mohou nastat kvůli pozdním platbám.

  9. Rozhodněte se, jestli si budete účtovat hodinovou sazbu, nebo částku za celý projekt. Hodinová sazba přesněji reflektuje náročnost zakázky a případný špatný odhad rozsahu prací, nepředvídatelné problémy nebo rozmary klienta neodnesete vy. Pro klienty je zase příjemnější, když od začátku vidí konečnou cenu za celý projekt. U větších projektů se vyplatí je rozdělit na menší úlohy, u kterých snáze odhadnete časovou náročnost, než pro celý projekt. Stanovit adekvátní částku za celou zakázku bez zkušeností s časovou náročností jednotlivých projektů je extrémně náročné a málokomu se to povede hned napoprvé.

  10. Zaznamenávejte svůj čas, abyste znali svoje skutečné ceny. Pokud nebudete zaznamenávat čas na jednotlivých projektech, jak se dozvíte, kolik peněz si skutečně vyděláte za hodinu práce? A pokud účtujete svou práci hodinově, získáte pravdivý přehled pro klienta i pro sebe. Existuje spousta nástrojů, které vám pomůžou zaznamenávat svůj čas a vyhodnocovat časovou náročnost jednotlivých projektů.

    Můžete použít metodu tužka & papír, Excel, nebo vyzkoušet aplikaci primaERP, která je pro tyto účely přímo stvořená.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Uvítejte primaTime, rozlučte se s primaERPem 🙌

8 chyb, které způsobují, že nemáme dost času

Jak vést efektivně tým na home office - Lifestyle s primaTime