8 chyb, které způsobují, že nemáme dost času

Dříve univerzálně uznávaná rovnice „čas = peníze“ dostává v 21. století závažné trhliny. Čas totiž nejde vydělat, uspořit, nemůžeme si ho půjčit ani ukrást. Hodnota času se dá jen obtížně vyčíslit a správný time management se stává alfou a omegou nejen manažerů, ale všech, co v životě chtějí něco dokázat – třeba současně zvládat svou práci i chránit svůj čas pro rodinu. Pokud i vy přemýšlíte o tom, jak svůj čas správně investovat, zkuste si přečíst náš článek. Máme pár postřehů o tom, jakých chyb se nejčastěji dopouštíme při hospodaření s tím nejcennějším, co máme – našim časem.


1)   Dostatečně neplánujeme

Většina lidí sice víceméně plánuje svoje pracovní dny, ale nemyslí na víkendy. Samozřejmě můžeme říct „mám víkend a nechci na nic myslet“, ale pokud nemáte žádné plány na víkend, hrozí, že ztratíte hodně času při jejich vytváření. Proč byste měli žít naplno jen v práci?

2)   Věnujeme se nesprávným věcem

Pokud chceme moudře hospodařit s časem, který je nám předurčen, měli bychom ho přece investovat do věcí, které jsou opravdu důležité. A je přitom úplně jedno, jestli je pro vás důležitá práce, kde trávíte 16 hodin denně, nebo rodina. Dbejte o to, abyste většinu svého času věnovali věcem, které máte opravdu rádi a které vás naplňují.

3)   Nedokážeme se soustředit

S tímto problémem se potýkají mnozí z nás. Pracujete na počítači, najednou přichází nová žádost o přátelství nebo komentář k fotce. Co uděláte? Určitě víte, co byste udělat měli. Ale ruku na srdce… Dokážete se soustředit a nevnímat rušivé elementy? 

4)   Nedáváme si deadliny

Víte, co je potřeba udělat do zítřka, do konce týdne, do konce měsíce, nebo co počká až do příštího roku? Naše redakce si na vlastní kůži vyzkoušela, že není potřeba mít víc času, ale pevný deadline. Funguje to. Spolehlivě. 

5)   Nemáme list to-do

Dokonce i ti, co mají jasný cíl a jdou si za ním, zapomínají na důležitost to do listu. Není příjemnější zapisovat si menší kroky vedoucí k velkému cíli a odškrtávat si splnění každého z nich, než mít před očima vzdálený vrchol v mlze?

6)   Neumíme odpočívat

Možná je to paradox, ale často méně znamená více. Když je člověk neustále v zápřahu, ztrácí nadhled a může mu snadno uniknout, že se situace najednou podstatně změnila… A co může být lepšího, než se v klidu podívat na odvedenou práci, dát si k tomu skleničku něčeho dobrého a ujasnit si, jaké budou další kroky?

7)   Jsme perfekcionisté

Věnujeme příliš mnoho času detailům a zapomínáme se posouvat dopředu. Všechny tvůrčí osobnosti by mohly donekonečna zdokonalovat svá díla a ani ty nejlepší kousky pak nepovažují za dokonalé. Jen vždy přichází okamžik, kdy je za svou prací potřeba udělat pomyslnou tečku. Učte se tento okamžik včas rozpoznat a nezdržovat se u úkolu déle, než je nutné. 

8)   Nesledujeme svůj čas

Budete velmi překvapeni, až zjistíte, do čeho investujeme svůj čas a jak málo ho zůstává na věci, které jsou opravdu důležité. Zácpy, žvanění s kolegy, internet a sociální sítě – jen malý výčet časožroutů, které kradou velkou část našeho života. Zkuste sledovat svůj čas a jednou za týden svoje záznamy analyzovat. Můžete k tomu využít náš primaERP nebo obyčejnou tužku a papír. V životě se už totiž mockrát osvědčilo, že co nezměříme, to nezlepšíme.


I náš primaTEAM tvoří jen lidé, kteří se občas potýkají se sebedisciplínou a mohou nespat celou noc, když se blíží deadline. Je ale důležité svůj čas objevovat a poznávat, jen tak pak můžeme jeho trávení zlepšovat a lépe si ho užít.

A jak jste na tom vy? Které chyby vás provázejí, s čím bojujete a co naopak zvládáte s přehledem?

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Uvítejte primaTime, rozlučte se s primaERPem 🙌

Jak vést efektivně tým na home office - Lifestyle s primaTime

primaTime novinky 1.6.1.3 a 1.6.1.4