Představujeme naše klienty: Weleda

Docházka v souladu s člověkem a přírodou




Česká pobočka firmy Weleda používá pro evidenci docházky aplikaci primaERP Attendance. Zeptali jsme se Michala Weiricha, ředitele pobočky, jak jim aplikace vyhovuje. Zjistili jsme, že primaERP Attendance souzní s firemními hodnotami Weledy a také jsme se dozvěděli zajímavosti z historie i současnosti firmy.


Weleda vyrábí přírodní kosmetiku, léčiva a doplňky stravy. Její historie se začala psát před devadesáti lety ve Švýcarsku a dnes patří mezi nejznámější značky ve frankofonních zemích, Rakousku a Německu. Po celou dobu své existence si udržuje stabilní hodnoty, které vycházejí z přírodní filozofie a jejího náhledu na život, svět a fungování člověka v něm. Léčiva Weledy vycházejí z koncepce, že lék by měl poskytnout klíčové podněty pro rozvinutí vlastních léčebných sil organismu. 

Rozvoj české pobočky iniciovala lokální aktivita


V Československu Weleda fungovala již od roku 1926. Její rozvoj zbrzdila válka a za komunismu byla firma zkonfiskována. Komunita lidí, kteří Weledu v Československu zakládali, a dalších příznivců ovšem během komunistické éry nadále fungovala v ilegalitě. Tito lidé udržovali kontakt se Švýcarskem, vyměňovali si recepty a vařili doma v kuchyni či v garáži léčiva a injekce. I v těchto provizorních podmínkách dokázali vytvořit sterilní prostředí a udržet výrobu na vysoké úrovni. Jednalo se vlastně o jakýsi „samisdat v léčivech“.

Po revoluci byla česká Weleda opět legalizována. Začátky nebyly snadné, centrála ve Švýcarsku zpočátku neměla velkou důvěru ve „východní blok“ a proto do Československa příliš neinvestovala. I přes počáteční obtíže se Weleda dostala do povědomí českých zákazníků především díky produktům těhotenské a dětské péče.

Docházkový systém primaERP Attendance



Před rokem a půl v české Weledě řešili, jak ošetřit právní stránku docházky. Zákon totiž nařizuje každému zaměstnavateli evidovat pracovní dobu všech svých zaměstnanců. Na primaERP Attendance se jim líbí, že zaměstnanec může zadávat docházku odkudkoliv na mobilním telefonu či na počítači v internetovém prohlížeči. Dokonce je možné oba způsoby kombinovat, například zapnout časovač na počítači a ukončit v mobilní aplikaci. Tato volnost Michala Weiricha přesvědčila, že systém začnou používat. Předtím docházku evidovali do excelových tabulek. Systém používají nejen stálí zaměstnanci, ale i někteří brigádníci. Přidat do účtu brigádníky je snadné, stačí několik kliknutí.

Ve Weledě se rozhodli pro jednoduchý modul primaERP Attendance, který je vhodný pro zaznamenávání času věnovaného práci, přestávce či dovolené. Pro svůj styl práce nepotřebují komplexnější primaERP Time Tracking, ve kterém je navíc možné rozlišit práci na různých projektech.

O přístupu k docházce Michal Weirich říká:

„Pípačkám se bráníme, nechceme je, nikdy jsme ani neměli položenou knihu příchodů na recepci. To není přístup, jakým Weleda funguje. Jde nám jen o splnění zákonných povinností. Ve smlouvách máme všichni volnou pracovní dobu s interními dohodami. Chceme, aby zaměstnanec odpracoval to, co má, splnil své úkoly. Pak je mi jedno, jestli zaměstnanec odpracoval osm hodin, nebo tady musel být déle, nebo naopak méně.“

 Tento přístup koresponduje s hodnotami Weledy, která se snaží být v souladu nejen s přírodou, ale také s člověkem. Zakládá si na partnerském vztahu mezi vedením firmy a zaměstnanci, kteří přejímají zodpovědnost za své úkoly a podílejí se na rozhodování v oblasti, za kterou jsou zodpovědní.

Docházkový systém primaERP je vhodný pro firmy, které svým zaměstnancům důvěřují a umožňují jim volnou pracovní dobu a práci mimo kancelář. Díky aplikaci na měření času firma splní zákonný požadavek na evidenci pracovní doby a zaměstnanec si zároveň udržuje přehled o tom, kolik času během týdne či měsíce odpracoval.


Příroda versus moderní technologie

Když vyrábíte produkty z bylinek, musíte obzvláště precizně plánovat. Je nutné včas rozhodnout, kolik bylinek bude potřeba vypěstovat a nasbírat. Weleda si zakládá na kvalitě surovin, do svých produktů používá pouze certifikované kvalitně vypěstované rostliny nebo rostliny z volného sběru z neporušené přírody. Například březové listí pro celou Weledu společnost získává v ekologicky čistých lokalitách jižních Čech.



Plánovat a obstát v konkurenci pomáhá české Weledě podnikový informační systém ABRA Gen. Zpočátku mnohé možnosti softwaru nevyužili, ale s rozvojem firmy jsou rádi, že jsou všechny agendy k dispozici a není nutné systém měnit.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Uvítejte primaTime, rozlučte se s primaERPem 🙌

primaTime novinky 1.6.1.3 a 1.6.1.4

Jak vést efektivně tým na home office - Lifestyle s primaTime