Když něco umíš, nikdy to nedělej zadarmo!


Ať už jste programátor, grafik, fotograf, nebo student vysoké školy, pravděpodobně jste se už setkali s prosbou, ať pro někoho něco uděláte zadarmo. Argumentem může být, že si rozšíříte portfolio, vybudujete dobré jméno, nebo získáte cennou praxi, kterou si pak budete moct hrdě uvést do životopisu. Je jedno, jestli to po vás chce firma nebo dobrý kamarád. Naše rada zní – neberte to.

Možná vám tento postoj přijde až příliš radikální, ale pojďme se na to podívat. Má mít někdo z vaší práce finanční profit? Ať vám zaplatí. I kdyby to měla být jen symbolická částka, protože ještě studujete a nemáte mnoho zkušeností.

Nepřesvědčili jsme vás? Čtěte dál…

Deadline


Představte si situaci. Váš starý dobrý kamarád, říkejme mu třeba Pavel, vás včera v hospodě poprosil, zda byste pro jeho nový projekt nevymysleli logo (neopravili motorku nebo nevyladili SEO, to je jedno). Automaticky jste souhlasili, ale ráno zjistíte, že máte v mailové schránce dvě dobře placené, ale časově náročné objednávky. V jakém pořadí se na pomyslném žebříčku priorit ocitne kamarádova prosba? Hmm… asi na posledním. A možná se Pavel vůbec nedočká. Nikdo si přece nemůže diktovat deadliny u neplacených projektů.

Kvalita


Předpokládejme, že jste se rozhodli vynaložit nadlidské úsilí a udělat kamarádovi logo ještě před tím, než se pustíte do nových projektů. Už je dávno po půlnoci, oči máte červené jako angorák, příšerně se vám chce spát a máte děsný vztek na Pavla i na ten jeho nový start-up. Nad ránem konečně zmáčknete tlačítko odeslat… Co přesně posíláte Pavlovi v příloze, už není tak podstatné. Hlavně, že to máte z krku, že?

Vztahy


Nemyslete si, že se očekávání zákazníka od neplaceného projektu nějak zásadně liší od toho placeného. Požadavky budou úplně stejné, někdy dokonce ještě větší. A výmluvy typu: „No a co bys chtěl zadara?“ nikdo nechce slyšet. Nespokojený zákazník bude vždy nespokojeným zákazníkem a je jedno, kolik vám (ne)zaplatil. Není nic jednoduššího, než si pokazit vztah s kamarádem i svoje dobré jméno.

Plané naděje


Rozhodli jste se udělat kamarádovi webovky zdarma, uvést si to do portfolia a za další projekty si už účtovat peníze? Dost možná, že i vaše další projekty budou charitativního charakteru. Proč by vám měl někdo platit, když jste proslulý dobrák pracující ÚPLNĚ zadarmo?

Osobní rozvoj


Uvažujete o tom, že se na neplaceném projektu něco naučíte a tím se posunete dopředu? I manažeři Applu se pořád něčemu učí a stejně za to dostávají výplatu. Navíc opravdový rozvoj vás čeká jen tehdy, pracujete-li v týmu a realizujete-li velký, zajímavý a náročný projekt. Neplacené projekty takové zpravidla nebývají.

Trh


Pokud pracujete zadarmo, škodíte trhu i svým kolegům - profesionálům. A protože za svou práci nedostáváte žádné peníze, nemůžete je utratit a někdo přijde o možnost prodat svoje zboží nebo služby. V konečném důsledku práce zadarmo zpomaluje ekonomický růst a brzdí rozvoj celého státu.

Hodně štěstí při realizaci (alespoň symbolicky) placených projektů!

Pozn.: Názor autora článku se nemusí shodovat s názorem celého týmu primaERP

Komentáře

Lamič píše…
Osobně se domnívám, že je hodně velký rozdíl v situaci, když je tvůrce projektu v oboru nový, nebo zavedený.

V případě určitých zkušeností tyto zmínky platí. Pokud něco dobře umím, okolí to ví a dovedu si to ocenit, byl bych sám proti sobě, kdybych si vědomě ubíral marži. A pokud mě to dovede uživit a našel by se zákazník s neochotou platit, tak má prostě smůlu. Každý má svoji hodnotu. A jak správně zmiňujete, placená práce člověka více motivuje, než neplacená.

Pokud ale někdo začíná a nemá tu klientelu zajištěnou, musí být problematické se prosadit. A počáteční bezplatná praxe může být skvělým odrazovým můstkem. Důkazem budiž řada studentů, kteří tak začínali a dnes už pracují za plat. Mnohdy v místech, kde začínali s bezplatnou praxí.
Na druhou stranu zvyk pracovat zadarmo až do 30 let v rámci výkonu stáže má svůj značný podíl na závažnosti ekonomické krize na španělském trhu. Každá mince má zkrátka svůj rub a líc. Každopádně děkujeme za komentář, Lamiči. :)
Anonymní píše…
Já si myslím, že je to daleko horší. Zde existují firmy, které se přímo zaměřují na práci zdarma. Oni vám ukáží "velký svět" do kterého můžete patřit a nakonec je to MLM, podvod, sekta, do které ještě peníze nosíte a jste šťastní, že tam patříte.

Populární příspěvky z tohoto blogu

Uvítejte primaTime, rozlučte se s primaERPem 🙌

Jak vést efektivně tým na home office - Lifestyle s primaTime

primaTime novinky 1.6.1.3 a 1.6.1.4